ACTUALITAT
L’Hospital General de Castelló impulsa un videojoc educatiu per a la consulta de diabetis infantil
01/06/2025
- El projecte s’emmarca en una estratègia educativa pionera que inclou també un conte il·lustrat i un curs en línia
L’Hospital General Universitari de Castelló ha impulsat el desenrotllament d’un videojoc educatiu dirigit a la infància amb diabetis tipus 1, com a part del seu compromís amb l’educació terapèutica des d’edats primerenques. Este projecte forma part de l’Ecosistema de la Diabetis Infantojuvenil del Departament de Salut de Castelló, una estratègia holística i multidisciplinària emmarcada en la sanitat pública.
El videojoc busca reforçar hàbits saludables i coneixements pràctics com el mesurament de glucosa, la prevenció d’hipoglucèmies o l’elaboració de menjars equilibrats. La ferramenta s’ha dissenyat com un entorn lúdic en el qual els pacients pediàtrics aprenen a mantindre els seus nivells de glucosa estables mentres juguen.
“El pacient ha de ser el protagonista de la seua autocura, i este videojoc és una manera eficaç d’empoderar-los des de la infància”, ha assenyalat Sergio Olives, infermer expert en educació diabetològica i responsable del projecte.
Acceptació de la malaltia des de la infància
La ferramenta forma part d’una iniciativa més àmplia, anomenada Ecosistema, que inclou el curs autoformatiu en línia ‘Aula de diabetis infantojuvenil’, accessible a adolescents, famílies i personal docent, i el conte il·lustrat Ximet Bendolset, centrat en l’acceptació de la malaltia des de la infància.
En el seu desenrotllament, realitzat íntegrament amb recursos del mateix hospital, han participat Mariam El Amrani, estudiant en pràctiques del cicle de Desenrotllament d’Aplicacions Multiplataforma, Cristina Sorlí i Vicente Ramos, personal tècnic del Servici d’Informàtica. El videojoc s’ha construït amb la tecnologia Unity i empra il·lustracions i recursos gràfics triats específicament per a garantir una experiència de qualitat.
La ferramenta està accessible en obert des de la plataforma de formació del departament. A més, s’avaluarà el seu impacte mitjançant qüestionaris previs i posteriors a l’ús del joc per a valorar la millora de l’aprenentatge i la seua funcionalitat terapèutica.
“El videojoc no solament va dirigit a pacients, sinó que pot beneficiar les seues famílies, entorn acadèmic i educadors. La diabetis tipus 1 forma part de la vida diària de molts xiquets, i tots podem aprendre com acompanyar-los millor”, conclou l’equip promotor.
L’infermer Sergio Olives destaca que este projecte ha vist la llum gràcies “al talent jove, els mitjans tècnics i la voluntat d’innovar des de la sanitat i l’educació públiques”.