ACTUALITAT

Sanitat designa la Unitat de Teràpia Hiperbàrica de l’Hospital General de Castelló com a referència per a tot l’àmbit autonòmic

26/05/2025

Sanitat designa la Unitat de Teràpia Hiperbàrica de l’Hospital General de Castelló com a referència

  • La unitat oferix tractaments amb oxigen a una pressió que duplica, o fins i tot quadruplica, la pressió atmosfèrica
  • S’han administrat més de 75.000 tractaments en la cambra hiperbàrica des que va iniciar el seu funcionament a la fi de 2001

La Conselleria de Sanitat ha designat la Unitat de Teràpia Hiperbàrica de l’Hospital General Universitari de Castelló com a unitat de referència per a tot l’àmbit de la Comunitat Valenciana, en compliment de criteris de qualitat avaluats de manera positiva per la Direcció General d’Informació Sanitària, Qualitat i Avaluació.

Esta designació ha sigut establida mitjançant resolució de la Secretaria Autonòmica de Sanitat amb data d’inici este mateix mes de maig i una vigència de cinc anys, seguint les directrius del Decret 64/2016 de 27 de maig, del Consell pel qual es regulen les bases per a la designació de les unitats de referència del Sistema Sanitari Públic de la Comunitat Valenciana.

La Unitat de Teràpia Hiperbàrica de l’Hospital General de Castelló va iniciar la seua activitat a finals de l’any 2001 i des de llavors s’han atés al voltant de 3.500 pacients, de manera programada o urgent, procedents de tota la Comunitat Valenciana i d’altres autonomies com Castella-la Manxa, Múrcia i Catalunya.

La Unitat de Teràpia Hiperbàrica oferix tractaments amb oxigen a una pressió que duplica, o fins i tot quadruplica, la pressió atmosfèrica. Este augment de la pressió d’oxigen en el sistema circulatori presenta una sèrie d’aplicacions clíniques per al pacient, que ha de romandre en l’interior d’una cambra hiperbàrica, amb la supervisió de personal tecnicosanitari especialitzat, de manera segura i seguint tots els procediments acceptats en l’àmbit europeu.

Entre les patologies que es tracten amb estes teràpies es troben els disbarismes (canvis de pressió) deguts tant a accidents de busseig com davant de complicacions diagnòstiques o terapèutiques, a més d’intoxicacions per monòxid de carboni o inhalació de fum, sordeses sobtades, traumatismes amb síndrome per xafament i infeccions necrosants de parts toves.

L’oxigen hiperbàric també està indicat en el tractament de lesions tardanes secundàries a la radioteràpia, necrosi dels ossos llargs, úlceres vasculars o secundàries a diabetis i altres malalties sistèmiques, entre altres patologies.

Durant els 24 anys de funcionament d’esta cambra, s’han administrat en l’Hospital General de Castelló més de 75.000 tractaments en 14.000 sessions. En l’últim any 2024, s’han registrat 2.435 sessions d’oxigen hiperbàric a 134 pacients, dels quals 14 van requerir ingrés hospitalari i 40 van ser assistits de manera urgent.

Cambra operativa els 365 dies de l’any

La plantilla de la unitat està formada per un metge responsable i un tècnic operador de la cambra hiperbàrica, amb dedicació programada a temps complet, als quals se suma un equip multidisciplinari format per personal facultatiu i d’infermeria per a cobrir l’atenció continuada durant els 365 dies de l’any.

L’experiència i trajectòria de la unitat ha permés formar un bon nombre de professionals de l’Hospital General de Castelló en este tipus de teràpies, les quals s’apliquen en molt pocs centres hospitalaris d’Espanya.

Des del punt de vista acadèmic, el centre col·labora amb l’EVES i amb la Universitat Jaume I en l’organització de cursos de postgrau, a més d’oferir atenció sanitària especialitzada a bussejadors, tant recreatius, com professionals de piscifactories i de l’àmbit industrial, com les refineries; així com a membres de les Forces i Cossos de Seguretat de l’Estat que disposen d'equips d’emergències aquàtiques.

Compartir

Galeria d'imatges