ÀREES
MEDICINA PREVENTIVA
DOCÈNCIA
El Servici de Medicina Preventiva i Salut Pública exercix un paper fonamental en la formació de professionals sanitaris, integrant activitats docents en diversos nivells educatius i formatius. A continuació, es detallen les principals àrees de docència del servici:
Formació d'Especialistes
Formació de Metges Interns Residents (MIR)
El servici està acreditat com a Unitat Docent per a la formació d'especialistes en Medicina Preventiva i Salut Pública. El programa formatiu, de quatre anys de duració, s'estructura entorn de les següents àrees:
- Epidemiologia i bioestadística: Anàlisi de dades de salut i disseny d'estudis epidemiològics.
- Vigilància i control d'infeccions relacionades amb l'assistència sanitària (IRAS): Implementació de programes de prevenció i control d'infeccions.
- Salut ambiental i laboral: Avaluació de riscos ambientals i laborals per a la salut.
- Promoció de la salut i prevenció de malalties: Disseny i execució de programes de salut pública.
- Gestió sanitària i qualitat assistencial: Participació en la planificació i avaluació de servicis de salut.
Els residents realitzen rotacions sobre la base del seu programa formatiu tant a l'hospital com en Centres de Salut Pública, Direcció General de Salut Pública, Conselleria de Sanitat i a nivell extern en altres dispositius de Salut Pública, inclòs Ministeri de Sanitat o centres internacionals.
Formació d'Infermers Interns Residents (EIR)
El servici col·labora en la formació d'Infermers Interns Residents, especialment en l'especialitat d'Infermeria del Treball així com en Infermeria Comunitària i Familiar. Les activitats formatives inclouen:
- Prevenció i control d'infeccions: Aplicació de mesures de bioseguretat i vigilància epidemiològica.
- Educació per a la salut: Desenrotllament de programes educatius dirigits a pacients i comunitats.
- Promoció d'estils de vida saludables: Intervencions per a fomentar hàbits saludables en la població.
Estes activitats es realitzen en coordinació amb altres servicis de l'hospital i centres d'atenció primària.
El programa formatiu té una duració de dos anys i inclou:
- Rotacions clíniques i comunitàries: Els residents realitzen rotacions en diverses àrees, incloent-hi el propi servici de Medicina Preventiva, servicis clínics hospitalaris, atenció primària i unitats de salut pública.
- Formació acadèmica: Participació en cursos i màsters relacionats amb la salut pública i l'epidemiologia.
- Investigació i docència: Foment de la participació en projectes d'investigació i en activitats docents, com la impartició de sessions clíniques i seminaris.
Esta formació integral permet als residents adquirir competències en vigilància epidemiològica, control d'infeccions, promoció de la salut i gestió sanitària.
Formació d'Estudiants de Grau en Infermeria
El servici participa activament en la formació pràctica d'estudiants de grau en Infermeria, en col·laboració principalment amb la Universitat Jaume I. Les pràctiques clíniques es desenrotllen en àrees com:
- Higiene hospitalària i control d'infeccions: Implementació de protocols de neteja i desinfecció.
- Seguretat del pacient: Aplicació de mesures per a previndre esdeveniments adversos.
- Educació sanitària: Participació en campanyes de promoció de la salut.
- Vigilància, prevenció i control d'IRAS
- Vacunació
Estes pràctiques permeten als estudiants adquirir competències essencials per al seu futur acompliment professional.
A través d'estes activitats docents, el Servici de Medicina Preventiva i Salut Pública contribuïx significativament a la formació de professionals sanitaris compromesos amb la millora contínua de la qualitat assistencial i la promoció de la salut en la comunitat.
2. Docència Universitària
El servici té personal que col·labora amb universitats en la impartició d'assignatures relacionades amb la medicina preventiva i la salut pública. En la Universitat CEU Cardenal Herrera, el Servici de Medicina Preventiva i Epidemiologia coordina en el Grau de Medicina les assignatures de primer curs d'Introducció a la Medicina i Metodologia de la Investigació I i de quint curs de Medicina i Salut Pública. En l'UJI té docència assistencial amb possibilitat de pràctiques d'estudiants de Grau de Medicina.
3. Formació Continuada
El personal del servici participa activament en la formació continuada de professionals sanitaris, impartint cursos i tallers sobre:
- Higiene de mans i prevenció d'infeccions relacionades amb l'assistència sanitària.
- Neteja i desinfecció hospitalària.
- Sistemes de gestió de qualitat i seguretat del pacient.
Estes activitats formatives estan dirigides tant al personal de l'hospital com a professionals d'altres centres sanitaris.
4. Sessions Clíniques i Seminaris
El servici organitza sessions clíniques i seminaris periòdics per a fomentar l'actualització de coneixements i la discussió de casos clínics rellevants. Estes activitats estan obertes a residents, personal del servici i altres professionals interessats.
A través d'estes activitats docents, el Servici de Medicina Preventiva i Salut Pública contribuïx significativament a la formació de professionals capacitats per a enfrontar els desafiaments de la salut pública i la medicina preventiva en l'entorn sanitari actual.