El Servici de Farmàcia proporciona assistència de manera ininterrompuda durant vint-i-quatre hores, 365 dies a l'any en horari de 8h a 22h, i compta amb la presència d'un farmacèutic de guàrdia de presència física de 15h a 8h cada dia.
Per a dur a terme estes tasques i funcions clau per al desenvolupament d'una òptima atenció farmacèutica, el Servici de Farmàcia es troba estructurat en àrees, que donen forma a tota la seua cartera de servicis.
- UNITAT D'ATENCIÓ FARMACÈUTICA AL PACIENT INGRESSAT:
Actualment tenim implementat el Sistema de Distribució de Me
dicaments en Dosis Unitàries en 17 unitats d'Hospitalització, la qual cosa suposen 415 llits fixos i altres 46 variables (segons necessitat).
La dispensació es realitza 1 vegada al dia a partir de les 15:00h.
Es realitza validació farmacèutica de la prescripció electrònica en 466 llits.
- UNITAT DE ONCO-HEMATOLOGIA:
La Unitat de Farmàcia *Onco-Hematològica del Servici de Farmàcia Hospitalària oferix atenció farmacèutica especialitzada de qualitat dirigida als pacients amb malalties oncològiques o onco-hematològiques, per a aconseguir el màxim benefici clínic i contribuir a millorar els resultats en salut d'una manera eficient. El seu objectiu principal és garantir l'accés oportú i segur a teràpies farmacològiques específiques per a estes condicions, col·laborant estretament amb els equips mèdics especialitzats.
En la Unitat de Farmàcia Onco-Hematològica es revisen i validen els tractaments antineoplàsics sobre la base dels protocols establits. A més s'elaboren totes les preparacions intravenoses d'administració tant a pacients ingressats com en Hospital de Dia seguint estrictes controls durant tot el procés d'elaboració que ens permeten assegurar la màxima qualitat de tots els tractaments administrats.
- UNITAT DE NUTRICIÓ CLÍNICA:
La unitat de nutrició clínica del Servici de Farmàcia de l'Hospital General Universitari de Castelló s'encarrega de realitzar el seguiment i ajust de la nutrició parenteral en aquells pacients que per la seua situació clínica no poden nodrir-se de manera adequada o a bastament per via oral. La unitat realitza el seguiment d'aquells pacients ingressats en àrees d'hospitalització i en la unitat de pacients crítics així com d'aquells pacients que requerixen nutrició parenteral domiciliària.
A més la unitat de nutrició clínica disposa d'una consulta de suport nutricional al pacient oncològic que serà intervingut a l'hospital per a la realització de gastrectomies i esofagectomies. En esta consulta realitzem un suport previ i un seguiment durant l'ingrés d'aquells pacients candidats que presenten un risc nutricional elevat. A l'alta realitzem un seguiment i reforcem hàbits de vida saludable incloent recomanacions nutricionals per a optimitzar l'evolució i la resposta al tractament d'estos pacients.
- UNITAT DE FARMACOCINÈTICA CLÍNICA:
La Unitat de Farmacocinètica Clínica és la unitat de referència de l'Agrupació Sanitària Interdepartamental (ASI) de Castelló.
Es disposa d'una àmplia cartera de servicis i la gestió de les peticions per a tot el ASI es realitza a través de l'aplicatiu informàtic Gestlab amb un temps de resposta per a determinacions urgents inferiors a 2h.
- UNITAT DE FARMACOTECNIA:
Les presentacions farmacèutiques comercialitzades dels medicaments no sempre es troben llistes per a administrar o no són sempre adequades per a cobrir les necessitats específiques dels pacients. És per este motiu que s'ha de recórrer a la formulació magistral. La formulació magistral permet elaborar medicaments adaptats a la situació clínica de cada pacient de manera individualitzada perquè puguen ser administrades en les dosis precises i durant el període de temps adequat. Un altre dels objectius de la formulació magistral és millorar l'eficiència econòmica.
En la unitat de farmacotècnia s'elaboren fórmules magistrals individualitzades (estèrils i no estèrils) per al pacient ingressat a l'hospital i/o en la Unitat d'Hospitalització a domicili i per a pacients externs. La preparació de medicaments en els centres sanitaris inclou totes aquelles operacions necessàries per a adaptar-los per a la seua administració, com ara la individualització de la dosi, la reconstitució, dilució, identificació i condicionament final d'acord amb les normes de correcta elaboració i els controls de qualitat reglamentaris per a garantir la qualitat dels medicaments i la seguretat dels pacients.
En l'àrea de farmacotècnia es preparen formes farmacèutiques orals (com ara càpsules, solucions o suspensions), tòpiques (pomades, cremes i solucions antisèptiques) i preparacions estèrils (mescles d'administració intravenosa, col·liris, xeringues subcutànies o injeccions intradèrmiques entre altres). A més, alguns fàrmacs es consideren perillosos per als manipuladors i s'han de preparar sota màximes condicions de seguretat. Les sales blanques del Servici de Farmàcia garantixen l'esterilitat en l'elaboració dels fàrmacs i asseguren la protecció al personal que els prepara.
- UNITAT D'ATENCIÓ FARMACÈUTICA A PACIENTS EXTERNS: UFPE:
La Unitat d'Atenció Farmacèutica a Pacients Externs (UFPE) exercix com a activitat principal l'atenció farmacèutica als pacients que, no estant hospitalitzats, requerisquen la dispensació de tractaments subjectes a una particular vigilància, supervisió i control en el camp de l'atenció sanitària especialitzada, incloent-hi els següents tipus de medicaments:
• Ús hospitalari
• Estrangers.
• Ús compassiu.
• D'especial supervisió i control.
• Afectats per la Resolució de 12 de novembre de 2009 (qualificats com de diagnòstic hospitalari però que passen a dispensació hospitalària).
Es para atenció farmacèutica dual: modalitat presencial i telemàtica (email o telèfon). Es disposa del programa de *telefarmacia i dispensació en proximitat que va destinat a pacients crònics i estables que complixen correctament amb el seu tractament. Qualsevol pacient que desitge participar en el programa de telefarmacia serà valorat prèviament pel farmacèutic per a la seua inclusió.
Fulla d'informació del programa de telefarmacia
Finalment, es proporciona formació en l'autoadministració de tractaments subcutanis i maneig d'efectes adversos des de la consulta d'educació sanitària i administració de tractaments.
El Servici de Farmàcia forma part dels seguents Comités Multidisciplinars: