notes de premsa

Content with tag dermatologia.

Especialistas en Dermatología de la provincia de Castelló recuerdan el riesgo de la exposición solar después del confinamiento

🚨☀️ Especialistas en Dermatología de la provincia de Castelló recuerdan el riesgo de la exposición solar después del confinamiento
➡️ Recomiendan la autoexploración y una mayor vigilancia en personas con más de 100 nebus, color claro de piel, pelo y ojos y pecas en mejilla
 
 
Especialistas en Dermatología de la provincia de Castellón recuerdan el riesgo de la exposición solar tras el periodo de confinamiento en el Día Europeo para la Prevención del Cáncer de Piel que se conmemora este próximo 13 de junio.
 
"El confinamiento ha protegido la piel durante los meses de la primavera, pero también ha propiciado que lleguemos al sol de verano con menor exposición solar y, por tanto, con un mayor impacto de los riesgos", explica Anaid Calle, especialista en Dermatología del Hospital comarcal de Vinaròs.
 
Por ello, el dermatólogo Miquel Armengot, del Servicio de Dermatología del Hospital General Universitari de Castelló, recuerda la importancia de hacer una autoexploración de la piel una vez al mes para detectar precozmente la aparición de melanoma y poder tratarlo lo antes posible.
 
Armengot propone la utilización de la regla del "patito feo" durante la exploración, que consiste en buscar aquella lesión que destaca por ser diferente al resto de las que encontremos en nuestro cuerpo. Mira cómo hacerlo: https://youtu.be/7bY5M2i_hMs
 
El doble de casos que hace 15 años
El servicio de Dermatología del Departament de Salut de la Plana ha efectuado recientemente un estudio junto con estudiantes del Grado de Medicina de la Universitat Jaume I de Castelló sobre los dos tipos de cánceres más agresivos en nuestro entorno: el melanoma maligno y el carcinoma epidermoide y ha comparado su incidencia en la población durante los últimos 15 años.
 
"En este estudio se observa que los casos de melanoma se han duplicado en este periodo pasando de 6,5 casos por cada 100.000 habitantes/año a principios de la década de los 2000, a los 12,5 por cada 100000 habitantes/año actuales", resume Francisca Valcuenda, dermatóloga del Hospital Universitario de la Plana.
 
La edad media de las personas afectadas ronda los 60 años, registrándose un incremento importante de casos en mujeres. El tipo de lesión, en la tercera parte de los tumores tratados, responde a una lesión fina, por lo que tiene un buen pronóstico tras su extirpación.
 
Por su parte, el carcinoma epidermoide también ha duplicado su tasa, pasando de 35 a 73 casos por cada 100.000 habitantes/año en estos últimos 15 años. Este tipo de tumor es más frecuente en personas de edad avanzada (75 años), varones y con trabajos al aire libre de exposición continuada al sol. La mayor esperanza de vida ha causado que las lesiones diagnosticadas presenten ahora una evolución mayor, con tamaños cuatro veces mayor que los extirpados hace 15 años.
 
Cabe recordar que la principal causa del melanoma maligno es la exposición solar intensa en cortos periodos de tiempo, mientras que el carcinoma epidermoide está inducido por una exposición solar menos intensa, pero más continuada a lo largo de los años.
 
Factores de riesgo
La radiación ultravioleta de la luz del sol es la principal causante de los cánceres de piel. Los especialistas en Dermatología insisten en la necesidad de exponerse al sol con una protección mínima SPF50 independientemente del color de piel y evitar las horas centrales del día.
 
Las personas con mayores factores de riesgo de sufrir patologías asociadas con la exposición solar son aquellas que presentan un número de nevus mayor a 100 y tienen piel, pelo y ojos claros, así como presencia de pecas en las mejillas.
 
"Es recomendable que este tipo de pacientes tenga un seguimiento exhaustivo", indica la dra. Calle además de recomendar la "autoexploración de la piel con la ayuda de las cámaras de nuestros móviles".
 
En este sentido, aconseja a toda la población que se tomen imágenes corporales cada 3 meses y comparen las lesiones presentes en la superficie de la piel teniendo en cuenta los signos de alarma como los cambios de color y tamaño, bordes irregulares, asimetría y un diámetro mayor de 6 mm.
Mitjana (0 Vots)

El General de Castelló continua les seues conferències per a Infermeria amb un cas de “bebé col·lodió”

El General de Castelló continua les seues conferències per a Infermeria amb un cas de "bebé col·lodió"

 

  • Va ser premiat per l'Associació Nacional d'Infermeria de Vigilància Intensiva Pediàtrics i Neonatals (ANEICPN)
  • Cicle formatiu "Coneix l'hospital des de la Infermeria"

 

La Direcció d'Infermeria de l'Hospital General Universitari de Castelló (HGUCS) ha représ després de l'estiu el seu cicle de conferències formatives dirigides al personal d'infermeria davall el títol "Coneix l'hospital des de la infermeria". Esta sessions formatives tenen la finalitat de les conferències aprendre i repassar per a contribuir a una millor assistència i potenciant les cures.

 

 Un equip d'infermeria de Pediatria del centre, compost per María Teresa Gavaldá, Carmen Ballester, Araceli Bronchud i María Rosa Moreno, ha presentat el cas clínic de l'única xiqueta tractada en la Unitat de Vigilància Intensiva Pediàtrics i Neonatals (UCIPN) en els seus 20 anys d'existència amb una dermatosi poc freqüent coneguda com a "Xiquet col·lodió".

 

 En la presentació del cas s'ha explicat als assistents el tractament realitzat a una recent nascuda amb esta patologia, que produïx la presència d'una membrana apergaminada que li recobria la pell, la qual cosa dificultava tant la respiració com la lactància.

 

 Entre els apartats més aplaudits s'ha trobat l'elaboració d'un pla de cures, sempre seguint el protocol de la unitat, per a evitar les màximes complicacions que es pogueren produir com a conseqüència, directa o indirecta, de la malaltia.

 

 El bebé col·lodió és una forma poc freqüent i rara de dermatosi ictiosiforme congènita. Els pacients amb esta alteració en la salut presenten una malaltia cutània genètica que els revist el cos amb una pell grossa i brillant, la denominada membrana col·lodió que dóna nom a la malaltia i s'assembla a la cel·lofana.

 

 Normalment, l'eritema es presenta en pacients recent nascuts, cosa que dificulta el tractament per la taxa de morbimortalitat neonatal. A més, la membrana en qüestió s'acaba trencant i les lesions i fissures acaben afectant la dermis i el teixit subcutani.

 

 En el cas tractat al HGUCS, l'evolució de la menuda es positiva i ha millorat d'estes lesions, encara que és supervisada pel Servici de Pediatria periòdicament per a garantir la seua recuperació.

Mitjana (0 Vots)

El Departament de Castelló mejora el control de las lesiones de la piel con un nuevo dermatoscopio

El Departament de Castelló millora el control de les lesions de la pell amb un nou dermatoscopi

 

  • Adquirix una Unitat d'Epiluminiscència Digitalitzada per al Centre d'Especialitats Jaume I

  • Permet al dermatòleg ponderar el risc de malignització de les pigues i altres lesions pigmentades de forma no invasiva

El Servici de Dermatologia de l'Hospital General Universitari de Castelló (HGUCS) ha incorporat una nova Unitat d'Epiluminiscència Digitalitzada d'última generació per a facilitar l'accés dels pacients al control de les lesions pigmentades de la pell. La utilització d'esta tecnologia permet el controlar l'evolució de les lesions en la pell i així ponderar el risc de malignització.

La microscòpia d'epiluminiscència digitalitzada, que s'ha incorporat a la consulta de Dermatologia del Centre d'Especialitats Jaume I, és el mètode més modern i precís per a detectar canvis en les lesions pigmentades cutànies. Es tracta d'una tècnica no invasiva que permet estudiar sense necessitat d'extraure mostres cutànies les estructures de la pell i els patrons de pigmentació invisibles a l'ull humà. No cal l'ingrés hospitalari i el pacient pot fer vida normal després de la sessió. L'estudi complet és decisiu a l'hora de decidir el moment d'una intervenció quirúrgica i es du a terme en tan sols una sessió, que es repetirà quan l'especialista considere oportú.

Fins a la data, l'Hospital General Universitari de Castelló disposava d'un dermatoscopi digital. Per això, amb esta nova adquisició es facilita l'accés dels pacients al control.

Cal recordar, sobretot durant els mesos d'estiu, en els que l'exposició al sol és major, que les lesions pigmentades cutànies, com a pigues o nevus, poden desembocar en un càncer de pell (melanoma). Per este motiu és important realitzar un seguiment periòdic i molt precís de la seua evolució.

Aquells pacients que detecten que les pigues de la seua pell són asimètrics, amb vores no definides, amb un color no homogeni, que hagen patit canvis en color o forma o han aparegut sobtadament, si piquen, sagnen o dolen, o si són majors a sis mil·límetres, haurien d'acudir al seu centre de salut per a la seua avaluació i remissió, si procedira, a l'especialista en dermatologia.

Mitjana (0 Vots)

Actualitat del Departament

El Gabinet de Comunicació de l'Hospital Universitari General de Castelló realitza una tasca de comunicació externa amb l'objectiu de donar a conèixer, tant al personal del centre i del Departament de Salut de Castelló com als pacients, la intensa activitat que es porta a terme en la institució.

Un dels canals importants per dur a terme aquesta tasca és la publicació i difusió de notes de premsa per als mitjans de comunicació. En aquesta secció podràs estar al dia de la informació que es fa pública setmanalment.

A més, tindràs accés a les notes de premsa publicades en dates anteriors pel Gabinet de Comunicació de l'Hospital General de Castelló.

Les notes de premsa del dia es poden consultar a la secció de Premsa de la pàgina web de la Conselleria de Sanitat (www.san.gva.es)

Notes de premsa

Archivo

 

 

 

        Campanyes

D'altra banda, en el si d'aquest centre hospitalari tenen lloc al llarg de l'any diferents esdeveniments i actes en els quals la participació està guiada per la il · lusió i la motivació del personal. Visita aquests enllaços i podràs veure les fotografies de tots aquests esdeveniments: