notes de premsa

Content with tag uji.

El Hospital General de Castelló acoge los exámenes ACOE para los estudiantes de Medicina en la UJI

El Hospital General de Castelló acoge los exámenes ACOE para los estudiantes de Medicina en la UJI

  • 70 estudiantes participaron en la prueba que evaluará sus habilidades y competencias clínicas

  • La UJI organiza por primera vez esta prueba clave para acreditar la titulación y la formación del estudiantado

                        Los examinadores del ACOE preparando el examen. Fuente:

El Hospital General Universitari de Castelló (HGUCS) ha examinado a 70 estudiantes del Grado en Medicina  de la Universitat Jaume I (UJI) en la primera Evaluación Clínica Objetiva Estructurada (ACOE) organizada por la Facultad de Ciencias de la Salud de la Universitat Jaume I en colaboración con el hospital.

 

Con esta prueba se pretende asegurar una evaluación unitaria y homogénea, equiparable en contenidos y competencias a todos los grados en Medicina del Estado, puesto que está diseñada y supervisada por la Conferencia Nacional de Decanos de Medicina.

 

La evaluación se ha realizado en las instalaciones del Hospital General desde las ocho de la mañana hasta las tres de la tarde, siendo supervisada y diseñada por el Comité del ACOE, y coordinada por los médicos Mª José Monedero y Ricardo Tosca. Además, ha contado con la participación de más de 60 evaluadores/observadores, profesores y profesoras de la UJI. Para hacer la función de pacientes estandarizados en algunas de las estaciones colaboraron 18 actores y actrices del grupo de Teatro de Mayores de la UJI y del Aula de Teatro Carles Pons de la Universidad, que fueron los encargados de evaluar la comunicación de los estudiantes examinados.

 

La ACOE evalúa las habilidades clínicas del alumnado, mediante un circuito de estaciones en las que el alumnado tiene que rotar de forma consecutiva, y donde se evalúan sus habilidades y competencias, tanto transversales como aquellas relacionadas con las diferentes especialidades médicas y quirúrgicas.

 

 

Mitjana (0 Vots)

El General de Castelló colabora con la UJI en la determinación de glucosa en la lagrima de diabéticos

El General de Castelló col·labora amb la UJI en la determinació de glucosa en la llàgrima de diabètics

  • El projecte Nanotears està liderat pel Grup d'Investigació d'Òptica (GROC) de la universitat castellonenc
  • El Servici d'Oftalmologia serà l'encarregat de supervisar l'obtenció de mostres de pacients amb esta patologia

L'Hospital General Universitari de Castelló (HGUCS) ha començat a col·laborar amb investigadors de la Universitat Jaume I de Castelló (UJI) en el disseny d'un sensor òptic amb nanopartícules, integrable en la cambra dels telèfons mòbils intel·ligents, per a detectar el nivell de glucosa en la llàgrima de les persones amb diabetis.

El projecte Nanotears està liderat pel Grup d'Investigació d'Òptica (GROC) i es desenrotlla amb la col·laboració del Servici d'Oftalmologia de l'Hospital General Universitari de Castelló i l'empresa BQ. A més, esta iniciativa és la primera de la UJI que rep una ajuda Marie Skłodowska-Curie de la modalitat beques individuals del programa europeu Horitzó 2020.

L'objectiu principal de Nanotears és fabricar nanopartícules amb tecnologia làser basada en la ruptura nanométrica del material desitjat per mitjà de l'ús d'un làser polsat. Un dels punts clau d'este mètode és que no genera residus durant la producció, la qual cosa li caracteritza per ser sostenible i respectuós amb el medi ambient.

El Servici d'Oftalmologia de l'Hospital General Universitari de Castelló serà l'encarregat de supervisar l'activitat del projecte vinculada amb l'obtenció de mostres de pacients amb diabetis, tant de llàgrima com de sang, per a desenrotllar la nova ferramenta de mesurament, correlacionar els valors obtinguts de la glucosa en llàgrima amb els d'un glucòmetre convencional, a més d'establir els protocols d'ètica i protecció de dades de la investigació.

L'oftalmòloga Elena Sorlí és la responsable d'esta línia de treball i apunta que, actualment, el mecanisme per al control de glucosa utilitzat pel pacient diabètic en el seu domicili és per mitjà de punció digital amb una llanceta i mesurament amb un glucòmetre. Sol realitzar-se dos o tres vegades al dia, amb la consegüent molèstia i risc d'infecció. Per això, Nanotears pretén desenrotllar un sistema de determinació de glucosa alternatiu, en llàgrima, fiable i no invasiu.

La investigadora de GROC i coordinadora d'este projecte, Gladys Mínguez, comenta que en els laboratoris de l'Escola Superior de Tecnologia i Ciències Experimentals de la UJI se sintetitzen "punts quàntics de carboni, és a dir, nanopartícules de carboni menors de 10 nm –unes 10.000 vegades més xicotetes que la grandària d'un cabell–, que es caracteritzen per tindre una baixa toxicitat, ser fotoluminiscents i fotoestables".

 

Un laboratori de butxaca per a la diabetis

"Volem desenrotllar un dispositiu diagnòstic no invasiu, compacte i integrat en la cambra d'un telèfon intel·ligent, que actuarà de xicotet laboratori de butxaca amb què es mesurarà la concentració de glucosa en llàgrima d'una forma senzilla i confiem que en el futur permeta facilitar el control de la diabetis", assevera la professora de Física.

No obstant això, durant el desenrotllament d'este projecte "realitzarem el treball preliminar per al disseny de la tecnologia necessària per a crear este innovador mesurador de glucosa en llàgrima per mitjà de la llum", agrega.

L'investigador principal del projecte Nanotears i director de GROC, Jesús Lancis, recorda que les tecnologies fotóniques i els dispositius basats en l'ocupació de llum, com a mostra este projecte finançat per la Comissió Europea, juguen "un paper cada vegada més significatiu en la resolució dels reptes a què s'enfronta la societat actual com la generació d'energia l'eficiència energètica, l'envelliment saludable, el canvi climàtic o la seguretat de la població

Per a iniciar el disseny del sensor, serà fonamental un adequat sistema d'arreplega de llàgrima del pacient. Així, esta es realitzarà per mitjà d'un capil·lar de 20 microlitres posicionat cuidadosament en el menisc llagrimal i evitant tant l'estimulació conjuntival com la secreció llagrimal reflectix, que podria modificar les característiques de la mostra», explica l'Elena Sorlí.

A continuació, les mostres es traslladaran al Departament de Física de la Universitat Jaume I, on es posaran en contacte les llàgrimes amb els punts quàntics funcionalitzats i aplicaran una llum làser o LED de color blau a la mostra. Esta emetrà un senyal de fluorescència i calibrant-la es calcularà la quantitat de glucosa per a desenrotllar el sensor òptic que, amb posterioritat, s'incorporarà a la cambra dels mòbils. "Des d'este dispositiu es podran detectar senzillament i ràpidament els canvis de glucosa per mitjà de simples canvis d'intensitat del senyal fluorescent", exposen els membres de GROC.

Mitjana (0 Vots)

Actualitat del Departament

El Gabinet de Comunicació de l'Hospital Universitari General de Castelló realitza una tasca de comunicació externa amb l'objectiu de donar a conèixer, tant al personal del centre i del Departament de Salut de Castelló com als pacients, la intensa activitat que es porta a terme en la institució.

Un dels canals importants per dur a terme aquesta tasca és la publicació i difusió de notes de premsa per als mitjans de comunicació. En aquesta secció podràs estar al dia de la informació que es fa pública setmanalment.

A més, tindràs accés a les notes de premsa publicades en dates anteriors pel Gabinet de Comunicació de l'Hospital General de Castelló.

Les notes de premsa del dia es poden consultar a la secció de Premsa de la pàgina web de la Conselleria de Sanitat (www.san.gva.es)

Notes de premsa

Archivo

 

 

 

        Campanyes

D'altra banda, en el si d'aquest centre hospitalari tenen lloc al llarg de l'any diferents esdeveniments i actes en els quals la participació està guiada per la il · lusió i la motivació del personal. Visita aquests enllaços i podràs veure les fotografies de tots aquests esdeveniments: