CENTRES

El nostre Twitter

Com arribar?

Utilitza el transport públic.

Accedeix a la informació dels mitjans que pots usar.

-

Escaneja el QR o fes clic para utilitzar el teu navegador

 

DESCARREGA EL NOSTRE DÍPTIC RESUM

 

Visualització de contingut web

Teléfono: 964 725 000

Avgda. Benicàssim, 128 12004 Castelló de la Plana

 

 

.

actualitat

La Comissió de ELA del Departament de Salut de Castelló hi ha tractat a 53 pacients des de la seua creació

  • Va ser, en 2011, la primera Unitat Multidisciplinària sobre esta malaltia de la Comunitat
  • Organitza una jornada per a donar a conéixer el seu model d'atenció integral a la província de Castelló

La Comissió Multidisciplinària d'Esclerosi Lateral Amiotròfica (ELA) del Departament de Salut de Castelló ha aconseguit la xifra de 53 pacients tractats des que es va posar en marxa l'any 2011. Este grup de treball, primer constituït a la Comunitat Valenciana, atén els ciutadans que patixen esta patologia de tota la província de Castelló.

Per això, ha celebrat hui la seua III Jornada multidisciplinària de ELA, a la que han assistit més d'un centenar de professionals relacionats amb la malaltia, familiars i pacients, i en la que han participat com a ponents especialistes de neurologia, medicina familiar i comunitària, medicina física i rehabilitació, fisioteràpia, endocrinologia, dietètica i nutrició, principalment de l'Hospital General Universitari de Castelló i de l'Hospital La Magdalena.

La jornada, inaugurada per la directora d'Infermeria del Departament de Salut de Castelló, Pilar Fernández, la presidenta de la Comissió de ELA, Rosa Mª Vilar, i la directora de l'Hospital La Magdalena, Mª Victòria Garrido, ha permés divulgar el treball que realitzen diàriament els professionals relacionats amb la malaltia i desenrotllar sinergies entre ells.

La presidenta de la Comissió, Rosa Mª Vilar, ha explicat que la multidisciplinaritat del grup de treball, a més del tractament amb Riluzol, permet incrementar la supervivència dels pacients, que cal recordar que no supera, en un 80%, els cinc anys. A més, assenyala, "retarda les complicacions" que comporta la ELA. Per això, el model instaurat en 2011 en el Departament de Salut de Castelló "hi ha calat i s'han creat comissions d'este tipus en altres departaments de la Comunitat".

Des de llavors, els professionals d'esta unitat especialitzada, que no pertanyen a un únic centre sanitari sinó a diversos, "per la qual cosa la coordinació és molt important i està donant molt bons resultats", han sigut atesos 53 pacients. D'ells, actualment es realitza el seguiment i tractament a 33, dels que 20 pertanyen al Departament de Castelló, 8 al Departament de La Plana i 5 al Departament de Vinaròs.

Durant la jornada organitzada en el HGUCS, els assistents, a més de conéixer el funcionament d'esta comissió, han pogut "observar" la malaltia des de diversos enfocaments. D'una banda, han conegut les possibilitats que s'obtenen des del punt de vista de la rehabilitació, per al que són importants les sessions de fisioteràpia o les teràpies ocupacionals.

També s'ha tractat una de les principals complicacions, la disfàgia, per al que s'ha comptat amb dos professionals d'endocrinologia i nutrició que han explicat en què consistix i com es pot previndre i tractar.

Donat el caràcter degeneratiu de la ELA, membres del Comité de Bioètica Assistencial (CBA) del Departament de Salut de Castelló, han presentat els assistents què són, com registrar i com fer que es complisquen les denominades Voluntats Anticipades, un testament sanitari en què es determina quin tipus de tractament es vol rebre en el final de la vida, quan el pacient no pot decidir per si mateix.

La jornada ha finalitzat amb uns tallers pràctics sobre textures a base de purés especials i la mobilització de pacients que patixen esta patologia, per al que s'ha realitzat una instal·lació de taules i llits sobre les quals s'han dut a terme.

Premi Sanitària 2000 a l'equip

La Comissió Multidisciplinària d'Esclerosi Lateral Amiotròfica (ELA) del Departament de Salut de Castelló va ser premiada per Sanitària 2000 l'any 2014 en els seus IV Premis a la Sanitat de la Comunitat Valenciana com el millor hospital públic per la creació d'un pla de maneig integral multidisciplinari dels pacients a qui li'ls diagnostica una Esclerosi Lateral Amiotròfica, amb el que es pretén millorar la qualitat de vida i agilitzar el seu tractament.

El jurat va reconéixer així l'esforç realitzat pels professionals que conformen la comissió interdisciplinària per a atendre esta patologia, i que compte en l'actualitat amb més de 20 professionals de tres hospitals distints, el General de Castelló, l'Hospital Provincial de Castelló i l'Hospital La Magdalena.

 

Agenda

Data Hora Títol Tipus Detalls  
S'estan mostrant els 0 resultats.

Suggeriments i formulari de contacte

Formulari de contacte o suggeriments DSCS
La seva opinió és valuosa per a nosaltres. Si us plau envieu els vostres suggeriments. Per favor, indique el seu correu electrònic si vol resposta.
Este camp és obligatori.
Este camp és obligatori.
Este camp és obligatori.
captcha

PROFESSIONAL

CIUTADANIA